8 september, 2024 06:34
Karlsbron Prag
Att inte ha besökt Karlsbron när man är i Prag är som att ha varit i Pisa utan att ha sett det lutande tornet.

Karlsbron, eller ”Karlův most” på originalspråket, är inte bara en bro – den är Prags svar på Hollywoods Walk of Fame, minus filmstjärnorna… men med helgon i stället! Denna bro, som är äldre än din gammelfarmors hemmagjorda strudel, har varit vittne till historiens svängningar, och här ska vi titta lite på dess historia.

Sten för sten, ägg för ägg:

Karlsbron påbörjades av den charmiga kungen Karl IV på 1300-talet. Det sägs att när han skulle bestämma sig för vilket datum bron skulle påbörjas, konsulterade han sin astrolog. Resultatet? Den 9 juli 1357, klockan 05:31. Inte för att han ville komma undan rusningstrafiken, utan för att datumet och tiden, i nummerordning (1-3-5-7-9-7-5-3-1), troligen skulle ge bron övernaturlig styrka. Och visst, vem behöver ingenjörer när man har astrologer?

Och äggen! Låt oss inte glömma äggen. Sägnen berättar att ägg användes i murbruket för att stärka konstruktionen. Man kan undra om kungen fick idén när han åt frukost.

Bron är 515,8 meter lång och 9,5 meter bred och förbinder Gamla staden med stadsdelen Malá Strana (”Lillsidan”), där bland annat Pragborgen ligger.

Staty-hysteri

Bron kan skryta med 30 statyer, men ärligt talat skulle inte alla av dem vinna någon skönhetstävling. Mellan 1600- och 1800-talet blev det lite av en trend att smälla upp en staty eller två på bron. Från helgon till skyddspatroner. Karlsbron blev snabbt stället att vara för alla som ville bli odödliggjord i sten.

Turbulenta tider och tuffa tester

Karlsbron har överlevt allt – från översvämningar till turister i dåliga sandaler. Den har blivit renoverad, reparerad och renoverad igen. Tänk på det nästa gång du klagar över ditt Wi-Fi som inte fungerar.

När svenskarna försökte dekorera Karlsbron med blågula flaggor

Åh, 1648. Ett år att minnas, särskilt om du var en svensk soldat med en plötslig önskan att ta en promenad på Karlsbron i Prag. Vi svenskar älskar som bekant att resa, och det här året beslutade sig den svenska armén för att Prag var värd en liten överraskningsvisit.

Med det Trettioåriga kriget nästan bakom sig bestämde våra svenska krigare att de skulle de ta en liten omväg till den vackra Karlsbro innan de packade sina väskor för att åka hem. Varför, undrar du? Kanske var det för att njuta av den pittoreska utsikten? Eller kanske bara för att visa upp sina fina uniformer för lokalbefolkningen?

När svenskarna marscherade över bron, kanske med drömmar om att drapera någon av statyerna med en blågul flagga eller två, möttes de av de steniga blickarna från statyerna. Trots att dessa stenskulpturer inte kunde röra sig, kan vi tänka oss att de kanske höjde ett stenbryn eller två åt dessa nordiska besökare.

Visst, Karlsbron är en plats för romantiska promenader och gatumusikanter. Men 1648 blev det också en plats för, låt oss säga, ”livliga diskussioner” mellan svenskar och försvarare av Prag. Och även om svenskarna gjorde sitt bästa, var det uppenbart att de inte var inbjudna till festen. Karlsbron blev mer av en hinderbana än en catwalk.

Trots den svenska arméns initiala entusiasm, tvingades de snabbt dra sig tillbaka och lämna bron oskadd. Istället plundrade de borgen och tog bland annat med sig den berömda Silverbibeln från början av 500-talet, och Djävulsbibeln från 1200-talet.

Slaget vid Karlsbron kanske inte är det mest triumferande ögonblicket i svensk historia, men det gav definitivt några trevliga souvenirer.

Att se och göra på Karlsbron

Statyer och skulpturer

Karlsbron kantas som sagt var av 30 statyer och skulpturer, de flesta i barockstil, som representerar helgon och andra historiska figurer. En av de mest kända statyerna är den av Sankt Jan av Nepomuk. Många rör vid statyns fot i hopp om att det ska ge tur.

Utsikt över Prag

Från bron har besökare en magnifik utsikt över Vltavafloden och stadens skyline, inklusive Prags borg. Vid soluppgång eller solnedgång kan utsikten vara särskilt pittoresk.

Gatumusikanter och konstnärer

Bron är ofta hem till ett antal gatumusikanter som spelar allt från traditionell tjeckisk musik till klassiska stycken och jazz. Det finns också snabbtecknare som kan rita porträtt av besökare på bara några minuter.

Hantverksstånd

Längs bron finns små försäljningsstånd där du kan köpa traditionellt hantverk, konstverk och souvenirer som är unika för Prag.

Historisk promenad

Om du är intresserad av att lära dig mer om bron och dess historia kan du anmäla dig till en guidad tur. Guiderna berättar historier och anekdoter kopplade till bron och dess skulpturer.

Nattvandring

Karlsbron har en särskild atmosfär på kvällen när den är upplyst. Många turister väljer att promenera på bron efter mörkrets inbrott för att uppleva den romantiska atmosfären.

Närliggande attraktioner

Efter att ha korsat bron kan turister utforska Malá Strana, en av Prags mest historiska och charmiga stadsdelar, eller klättra upp till Prags borg för att njuta av en fantastisk utsikt över staden.

Att besöka Karlsbron är mer än bara en promenad över en bro – det är en upplevelse som förmedlar Prags rika historia och kultur.

Slutligen…

Karlsbron är inte bara en passage över Vltava. Den är en portal genom tid, kultur och, ibland, överdriven skulptural kreativitet. Så, när du korsar denna gamla skönhet, tänk på kungen, hans astrolog och de stackars hönorna som bidrog till dess storhet.