8 september, 2024 10:54
Astronomiska uret i prag

Om du trodde att du skulle klara en resa till den tjeckiska huvudstaden utan att stifta bekantskap med dess allra mest punktliga invånare har du misstagit dig rejält. Inget besök i Prag är komplett utan en pilgrimsfärd till det astronomiska uret, eller ”Pražský orloj” som det heter på lokalspråket, om du skulle våga dig på att slingra tungan runt det namnet.

Klockans blygsamma ursprung

Det astronomiska uret i Prag är inte vilken tidmätare som helst – det är ett underverk av medeltida ingenjörskonst och förmodligen världens första analoga dator.

Tänk dig en Apple Watch designad av Leonardo da Vinci och Nostradamus, med steampunk-estetik, så har du fått den grundläggande bilden klar för dig.

Den här klockan installerades 1410 (ja, du läste rätt, fjorton-tio) och har sett mer historia än din skolbok och har tickat på längre än Methusalem.

Vad är egentligen grejen med det astronomiska uret?

Vad är det då som gör klockan så enastående fantastisk? Låt oss börja med det faktum att den inte bara visar vad klockan är – nej, nej, det skulle vara för enkelt. Den här saken visar babylonisk tid, gammal böhmisk tid och ger dig till och med en smygtitt på solens och månens astronomiska positioner.

Klockan har en huvudsaklig urtavla som kan få även den mest erfarna astrologen att tappa hakan. Den visar solens och månens position på himlen och zodiakringen representerar stjärnorna ovanför huvudet.

Dessutom finns det fyra rörliga statyer som flankerar klockan och symboliserar Fåfänga, Girighet, Död och en Turk – i princip den genomsnittliga uppsättningen i ett företags styrelserum.

Apostlarnas parad

Turister från jordens alla hörn samlas varje hel timme för att bevittna ”apostlarnas parad.” Denna lilla uppvisning är som en miniversion av Oscarsgalan, men för helgon.

Apostlarnas parad består av trästatyer av de tolv apostlarna som paraderar förbi två fönster ovanför klockan. I denna procession gör varje apostel en liten blygsam vinkning, som för att säga: ”Japp, vi håller tiden, och ja, vi är fantastiska!”

Historia och lite till

Legenden säger att stadsfullmäktige gjorde urmakaren Mikuláš av Kadaň blind så han inte skulle kunde kopiera sitt mästerverk någon annanstans. Inget säger ”jobbet väl utfört” som lite överlagd stympning. Tack och lov har denna historia avfärdats, men den lägger till ett kusligt lager till en redan spännande berättelse.

Restaureringens dårskap

Under årens lopp har klockan genomgått olika stadier av restaurering och renovering. Låt oss bara säga att vissa av dessa insatser var ungefär lika effektiva som att sätta läppstift på Mona Lisa.

Vid en sådan ”förbättring” 1865 ersattes några av de ursprungliga gotiska skulpturerna med ”ljusare och modernare”. Det är som att ge Shakespeare en hockeyfrilla för att det är trendigt.

Tack och lov har senare restaureringar strävat efter lite mer historisk autenticitet, så klockan tickar nu på så nära sin ursprungliga form som möjligt.

Tiden i ditt liv

Trots alla sina komplikationer och förvecklingar har klockan ett enkelt budskap: Tiden flyr, så se till att göra det bästa av den. Ja, och att turister kommer att förbli konstant förundrade över tidsmätande apparater, men det är en annan historia.

Sammanfattningsvis, om du befinner dig i Prag och inte hyllar den astronomiska klockan begår du praktiskt taget ett kronologiskt brott.

Visst, folkmassorna kan få dig att känna dig som på en medeltida rockkonsert, men lita på mig, det är värt det. För var annars kan man hitta en apparat som kombinerar astrologi, astronomi, folklore och punktlighet i ett och samma vackra paket?